Warm, vrolijk, vrij. Een tweede thuis.

Personalia

 

Mijn naam is José Bongen (33) en samen met mijn man Herman (43) en onze kinderen Bastiaan (4) en Linde (3) woon ik op een mooie boerderij in Heelweg.

We zien onze kinderen opgroeien in alle ruimte, liefde en vrijheid. Op een bedrijf met melkkoeien, kalfjes, huisdieren, een grote tuin, een veilig huis en natuurgebied De Vennebulten op loopafstand. Daar willen we andere kinderen graag in laten delen.

Van oorsprong ben ik journaliste. Maar sinds de geboorte van mijn kinderen was ik eigenlijk jaloers op de lieve gastouder die met hen mocht spelen, terwijl ik op kantoor ploeterde met deadlines en onderhandelingen. Liever zou ik lekker buiten op eigen erf zijn, tussen de kinderen en de dieren. In 2014 ging daarom het roer om: ik volgde een opleiding en startte een kleinschalige kinderopvang als gastouder.

Met zulke kleintjes aan de hand, is zelf in de stal werken geen optie. Maar wat is het heerlijk om samen zachtjes naar een pasgeboren kalfje te kijken, de konijntjes hooi en water geven, of verse appels onder de boom te halen en daar een taart van te maken. Het ervaren van de natuur, de wisseling van de seizoenen, de oorsprong en bereiding van voedsel; het komt voortdurend en vanzelf aan bod.

Naast mijn liefde voor kinderen en dieren is, door mijn oorspronkelijke werk, taal natuurlijk een grote passie. Met boekjes lezen, verhaaltjes verzinnen en liedjes zingen, breng ik dit met veel plezier over. 

Om gastouder te mogen worden, haalde ik een MBO-diploma Zorg en Welzijn. Daaraan voorafgaand ben ik (hoger) opgeleid in andere richtingen: na het VWO een universitaire propedeuse Humanistiek, een HBO-diploma journalistiek, en een MBO-diploma paraveterinair dierenartsassistente.