Warm, vrolijk, vrij. Een tweede thuis.

Gastouderschap

 

Gastouderopvang is een kleinschalige en huiselijke vorm van kinderopvang: er zijn maximaal 6 kinderen tegelijk. Zo kan ik als gastouder inspelen op persoonlijke behoeftes en hoeft een kind zich niet aan te passen aan een institutionele omgeving. Omdat de opvang in een thuissituatie plaatsvindt, is er een veilige en rustige basis die vertrouwd aanvoelt.

Door de overzichtelijke groep kan het kind al vroeg samen spelen en aan zijn sociale ontwikkeling werken maar verdrinkt het niet in drukte en prikkels. Er is ruimte om je even terug te trekken of iets voor jezelf te doen. Bovendien ziet het kind iedere dag mijn vertrouwde gezicht in plaats van meerdere en wisselende leidsters.

Flexibel
Mijn gastouderopvang is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 7.15 tot 18.30u. Zelf een late vergadering bijwonen en je kleintje eens bij ons laten mee-eten, is geen probleem. Ook als je kind zich een keer niet zo lekker voelt of wat koortsig is, mag het gewoon komen: rustig samen een boekje lezen en lekker met een dekentje op de bank of in bed.

Professioneel
Hoewel gastouderopvang in een thuissituatie plaatsvindt, is het wel degelijk professioneel. Om gastouder te worden is een MBO-diploma Zorg en Welzijn verplicht. Ik ben daaraan voorafgaand ook hoger opgeleid in andere richtingen.

Verder heb ik kinder-EHBO gevolgd en hebben zowel mijn man als ik een Verklaring Omtrent Gedrag afgegeven. Voor aanvang van de opvang is het huis en de omgeving goedgekeurd door de GGD.

Hét Gastouderbureau uit Zutphen komt twee keer per jaar kijken of alles nog volgens wettelijke normen gaat, en zorgt dat jaarlijks een evaluatie met de ouders plaatsvindt. Hierover legt het bureau verantwoording af aan de overheid. Daardoor is gastouderopvang een gecontroleerde en professionele vorm van kinderopvang, waarover gewoon kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald. 

Gezond
Uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden blijkt dat kinderen in de gastouderopvang een hogere mate van welbevinden ervaren dan kinderen in het kinderdagverblijf: ze voelen zich veiliger, meer ontspannen, en genieten meer van de activiteiten. Dit komt omdat de sensitiviteit van de gastouders hoger is, de geluidsniveaus in de gastouderopvang lager zijn en de groepsgrootte kleiner is dan in het kinderdagverblijf, blijkt uit de resultaten.