Warm, vrolijk, vrij. Een tweede thuis.

Boerderij

 

Op onze boerderij Vossers houden wij zo'n 85 melkkoeien. Lome, lieve dieren die bijzonder nieuwsgierig zijn naar kleine mensjes. De koeien worden gemolken door een melkrobot. Ze mogen naar buiten de wei in, of juist weer naar binnen, wanneer ze dat zelf willen. Als je geluk hebt, lopen ze in de wei pal naast de tuin. Dan kun je ze vanuit je luie stoel, of al springend op de trampoline, toch van dichtbij bewonderen! 

De leukste afdeling van de boerderij is natuurlijk die met de kleine kalfjes, lekker in het stro. Zij krijgen melk uit een drinkautomaat en als ze iets ouder zijn, kunnen we ze verwennen met hooi en elke dag een paar handjes brok.

Naast de koeien en kalfjes, leven op onze boerderij konijntjes, cavia's, kippen, een poes en een lief hondje. Hij werd als puppy door de kinderen direct met 'Hontie!' begroet, waarna wij hem Monty doopten. 

De omgang tussen kinderen en dieren vraagt begeleiding. Ze zullen nooit alleen met elkaar zijn en Monty scharrelt het grootste deel van de dag lekker op het erf, buiten de oppasruimtes, rond. Toch geloven wij dat spelen, verzorgen en aaien van enorme waarde is. De kinderen leren van jongs af aan omgaan met dieren en natuur, maken kennis met de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken, en sluiten bijzondere vriendschappen. Niet voor niets worden dieren ook zo graag ingezet in de zorg: ze bieden ontspanning, vrolijkheid en zelfs een luisterend oor.  

Voor de meer technische jongens en meisjes mogen we de trekkers en machines van de boerderij natuurlijk niet vergeten! Op veilige afstand kunnen we goed bekijken hoe dat nou gaat; inkuilen. Of ruiken, voelen en rollen in het vers gemaaide gras. Als het een dagje rustig is, mag je vast even bij Herman op de trekker (een blauwe!). 

Verder is onze tuin verschillende fruitbomen en bessenstruiken rijk. De groentetuin was een paar jaar geleden flink, en kan hopelijk samen met de kinderen weer wat worden uitgebouwd: de aardbeien en rabarber zijn er al.